Nie tylko z kechupu Kotlin słynie.

Kotlin to polska firma z siedzibą w Kotlinie. W okresie międzywojennym z inicjatywy mieszkańców miasta, powstała Spółdzielnia Mleczarska.

Historia marki Kotlin

Celem takiego działania było uniezależnienie się od pobliskich mleczarni, należących do niemieckich właścicieli. Od II wojny światowej w spółdzielni Kotlin produkowane były marmolady i konfitur. Stopniowo przestawiono produkcję na przetwory owocowe i warzywne. Firma zmieniła nazwę na „Wytwórnia Marmolady, Przetworów Owocowych i Win w Kotlinie”. Obecna nazwa firmy to Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Kotlin Sp. z o.o. W swoje ofercie marka kotlin ma ketchupy, koncentraty pomidorowe, kukurydzę, groszek konserwowy, fasolę i fasolę czerwoną.

Nie tylko z kechupu Kotlin słynie.

Nie tylko z kechupu Kotlin słynie.

Nie tylko z kechupu Kotlin słynie.

Nazwa firmy pochodzi od nazwy miejskości, w której przedsiębiorstwo zostało założone. Kotlin to także nazwa rosyjskiej wyspy na Morzu Bałtyckim. Obie nazwy geograficzne nie mają ze sobą nic wspólnego. Kotlin to wieś położona w województwie wielkopolskim nad rzeką Kotlinką w powiecie jarocińskim. Ciekawostką wsi Kotlin jest coroczny odbywający się w pierwszej połowie października Festiwal Solistów i Zespołów Akordeonowych. A to znaczy, że nie tylko z kechupu Kotlin słynie.

Nazwy geograficzne a nazwa Kotlin

Na pytanie kto jest właścicielem słowa kotlin trudno by było odpowiedzieć. Na pewno gmina, tylko, że bez marki i zakładów Kotlin mało kto o wsi i gminie by słyszał. I nawet Festiwal Solistów i Zespołów Akordeonowych nie zbudował by takiej popularności nazwy jak ketchupy i przetwory warzywne. Mamy do czynienia z sytuacją, w której to miejscowości korzysta z wysokiej świadomości nazwy a nie marka. Idea nadawania markom nazw geograficznych zakłada proces odwrotny.

Dodaj komentarz


WordPress SEO