Nazwa produktu – chleb wiejski wojenny

Nazwa produktu Chleb Wiejski Wojenny została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Receptura składu i produkcji chleba żytniego powstała podczas II Wojny Światowej.

Charakterystyczna dla chleba jest jego wydłużona świeżość. Jest to możliwe dzięki dodanym do chleba ugotowanym ziarnom żyta. Składnik ten utrzymuje wilgotność i elastyczność chleba. To z kolei pomaga zachować świeżość przez cały tydzień.

Nazwa produktu – chleb wiejski wojenny

Aby nazwa produktu została wpisana na listę a produkt uzyskał status regionalny musi spełniać szereg warunków. Jednym z nich jest tradycyjna metoda wytwarzania używana od co najmniej ćwierć wieku. Wnioski o wpisanie na listę produktów tradycyjnych kierować należy do marszałków województw. Kolejnym szczeblem administracyjnym w procesie ochrony unikalnej nazwy produktu jest resort ministerstwa rolnictwa. To na szczeblu centralnym zapada decyzja o wpisaniu produktu na listę.

Nazwa produktu Chleb Wiejski Wojenny to nazwa opisowa. Wyróżnikiem jest określenie „wojenny”, które odróżnia chleb od setek, tak zwanych produktów wiejskich. Aby produkt odniósł sukces rynkowy potrzebna jest silna promocja i dobrze zorganizowana dystrybucja. Inaczej aspirujący do miana marki produkt zginie w masie różnorodnych nazw pieczywa. Sama nazwa produktu nie jest gwarantem sukcesu.

Regionalna nazwa produktu

Nazwa produktu wpisana jest na listę województwa zachodniopomorskiego. Inne produkty z tego województwa to paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewicki. Poza paprykarzem szczecińskim, żaden z produktów nie zbudował sobie ogólnopolskiej świadomości.

Bezpieczna nazwa produktu

Cechy jakie musi mieć nazwa produktu

Dodaj komentarz


WordPress SEO