Marka Amino – polskie smaki

Marka Amino powstała w 1968 roku w Poznaniu. Wtedy to stworzono znak towarowy Amino. Początkowo w latach 70. pod marką Amino produkowano koncentraty napojów, koncentraty obiadowe, desery w proszku, przyprawy.

Marka Amino

 W okresie PRL, przy brakach kawy naturalnej na rynku, Amino znana była z wprowadzenia na rynek kawę rozpuszczalną Inka. Kawa stworzona była na bazie ekstraktu z korzenia cykorii. Równolegle produkowano kawę Wiedenka z dodatkiem kawy naturalnej.
Marka Amino - polskie smaki

Marka Amino – polskie smaki

Państwowa firma została w 1992 roku sprywatyzowana. Po prywatyzacji poznańskiego zakładu Amino nowym właścicielem fabryki stała się spółka CPC Amino. Sześć lat później, w 1998 roku, firma zmieniła nazwę na Bestfoods Polska. W roku 2000 miała miejsce fuzja BestFoods ze spółką koncernu Unilever. Marka Amino nie uległa w tym czasie zmianie.

Marka Amino niegdyś znana była głównie z makaronów, budyniów, galaretek i kawy zbożowej. Dzisiaj oferta marki to tradycyjne polskie smaki zup i sosów, w wygodnej do przygotowania formie.

Nazwa Amino kojarzy się z określeniem aminokwasy. Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH. Aminokwasy są tak zwanymi solami wewnętrznymi (amfolitami).

Dodaj komentarz


WordPress SEO