Likier Grand Marnier

Grand Marnier to unikalny likier owocowy, wytwarzany we Francji. Należy do grupy likierów triple sec czyli potrójnie wytrawnych.

Marka Grand Marnier

Historia marki Grand Marnier rozpoczęła się w 1827, kiedy Jean-Baptiste Lapostolle założył produkującą nalewki destylarnię w Neauphe-le-Château. W roku 1876 jego wnuczkę poślubił Louis-Alexandre Marnier, syn znanej z produkcji wina rodziny z regionu Sancerre.

Nazwa likieru pochodzi od nazwiska rodziny producentów. Pierwotnie produkowany likier nosił nazwę „Curaçao Marnier”, ale gdy znany hotelarz i przyjaciel rodziny César Ritz spróbował produktu zasugerował zmianę nazwy na „Grand Marnier” czyli „Wielki Marnier” co było antykonwencją do mody nazywania wszystkiego określeniem „petit” czyli mały.

Marka likieru Grand Marnier

Marka likieru Grand Marnier

Wyjątkowość likieru opierała się na dodatku pomarańczy, które w XIX wieku były synonimem luksusu. Jedzono je na specjalne okazje, na przykład na Boże Narodzenie (tradycja ta przetrwała w PRL).

Procedura produkcji Grand Marnier została opracowana w 1880 roku przez Aleksandra Marnier-Lapostolle’a. Likier wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy. Proces produkcji polega na umieszczenia skórek pomarańczy w koniaku. Przesiąknięty aromatem pomarańczy płyn destyluję sie z mieszanką ziół.

Dodaj komentarz

WordPress SEO