Kawa zbożowa Anatol

Kawa zbożowa to rodzaj bezkofeinowego napoju . Smakiem przypomina naturalną kawę, jednak najczęściej składa się z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego. Jedną z marek na polskim rynku jest kawa zbożowa Anatol.

Kawa Zbożowa Anatol od Delecty.

Kawa Zbożowa Anatol

Kawa Zbożowa Anatol

W Polsce kawa zbożowa popularna była w czasach PRL. Ze względu na problemy związane z importem prawdziwej kawy, kawa zbożowa stanowiła jej substytut.Kawa zbożowa Anatol wprowadzona została na rynek przez firmę Delecta. Marka Anatol istnieje od 1994 roku jako marka ekspresowej kawy zbożowej. Oferowana jest w saszetkach w dwóch odmianach: Zarówno odmiana Klasyczna jak i kawa Mocna, nie zawierają kofeiny – bo nie są z kawy. Kawa zbożowa Anatol powstaje z cykorii i prażonych ziaren polskich zbóż. Kawy zbożowe dostępne są w formie rozpuszczalnej pakowane w torebki do zaparzania, lub tradycyjnej do gotowania.

Kawa zbożowa Anatol – historia

Poza Anatolem najbardziej znane marki kawy zbożowej w Polsce to Inka i Kujawianka. Pierwsza wytwórnia kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku we Włocławku. Jej założycielem był Ferdynanda Bohm. Delecta, należąca obecnie do koncernu Ribber Foods, jest kontynuatorem tej tradycji. Zarówno kawa zbożowa Anatol jak i Kujawianka markowane są przez Delectę.

Nazwa marki pochodzi od imienia męskiego Anatol. To imię pochodzenia greckiego. AnatolAnatoliusz (z greckiego anatolikós) znaczyło pochodzący ze Wschodu.

Dodaj komentarz


WordPress SEO