Historia „marki” WHISKY

Trwa spór skąd pochodzi whisky. Większość przychyla się do opinii, że whisky pochodzi z Irlandii. Jak głoszą podania, w VII wieku to Iryjscy mnisi pędzili napój znany jako Aqua Vita, w tłumaczeniu z łaciny na gaelicki Uisge Beatha.

Whisky jako Woda Życia

Woda Życia, była miksturą powstałą z destylacji produktów fermentacji owoców. Co ważne, Aqua Vita, stosowana była wyłącznie do celów leczniczych. Miała pomagać na takie dolegliwości jak: kolka, paraliż czy ospa. Powszechnie wierzono, że jest to środek przedłużający życie. Wynalazcą whisky miał być nie kto inny, tylko św. Patryk. Od XVII wieku zaczęto używać skróconej z Uisge Beatha formy Uiskie. Na początku XVIII wieku powszechnie przyjęła się forma Whiskie.

Współcześnie znana nazwa whisky datuje się dopiero na rok 1736.

Szkocki sukces marki whisky

Whisky dotarła do Szkocji dopiero w IX wieku. Stało się to oczywiście za sprawą mnichów irlandzkich. Szkoci zmienili recepturę wprowadzając jęczmień do produkcji whisky. Stało się to w połowie XVI wieku. W tym czasie whisky była już trunkiem spożywanym nie tylko w celach leczniczych. Co więcej właściwości lecznicze, choć doceniane, stały się absolutnie drugorzędnym aspektem popularności whisky.

Historia marki Whisky

Historia marki Whisky

Whisky, whiskey, burbon

Napój, który powszechnie znamy jako whisky, produkowany jest w wielu regionach świata. Do produkcji używa się różnych metod i surowców. Różnie też nazywa się whisky. Whisky szkockie, traktowane niekiedy jako samodzielny gatunek alkoholu, nosi potoczną nazwę „Scotch”. W Stanach Zjednoczonych whisky produkowane jest żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. Amerykańskie destylaty najczęściej nazywane są „Burbonami”. Irlandzkie whisky wytwarzane jest wyłącznie z jęczmienia oraz jego słodu i zwane „Whiskey”. Alkoholem produkowanym na podobnej do whisky zasadzie była także polska Starka, która wytwarzał nieistniejący już szczeciński Polmos.

Dodaj komentarz


WordPress SEO