Historia „marki” WHISKY
Trwa spór skąd pochodzi whisky. Większość przychyla się do opinii, że whisky pochodzi z Irlandii. Jak głoszą podania, w VII wieku to Iryjscy mnisi pędzili napój znany jako Aqua Vita, w tłumaczeniu z łaciny na gaelicki Uisge Beatha.Whisky jako Woda ŻyciaWoda Życia, była miksturą powstałą z destylacji produktów fermentacji owoców. Co ważne, Aqua Vita, stosowana była wyłącznie do celów leczniczych. Miała pomagać na takie dolegliwości jak: kolka, paraliż czy ospa. Powszechnie wierzono, że jest to środek przedłużający życie. Wynalazcą whisky miał być nie kto inny, tylko św. Patryk. Od XVII wieku zaczęto używać skróconej z Uisge Beatha formy Uiskie. Na początku XVIII wieku powszechnie przyjęła się forma Whiskie.
Szkocki sukces marki whiskyWhisky dotarła do Szkocji dopiero w IX wieku. Stało się to oczywiście za sprawą mnichów irlandzkich. Szkoci zmienili recepturę wprowadzając jęczmień do produkcji whisky. Stało się to w połowie XVI wieku. W tym czasie whisky była już trunkiem spożywanym nie tylko w celach leczniczych. Co więcej właściwości lecznicze, choć doceniane, stały się absolutnie drugorzędnym aspektem popularności whisky. Whisky, whiskey, burbonNapój, który powszechnie znamy jako whisky, produkowany jest w wielu regionach świata. Do produkcji używa się różnych metod i surowców. Różnie też nazywa się whisky. Whisky szkockie, traktowane niekiedy jako samodzielny gatunek alkoholu, nosi potoczną nazwę „Scotch”. W Stanach Zjednoczonych whisky produkowane jest żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. Amerykańskie destylaty najczęściej nazywane są „Burbonami”. Irlandzkie whisky wytwarzane jest wyłącznie z jęczmienia oraz jego słodu i zwane „Whiskey”. Alkoholem produkowanym na podobnej do whisky zasadzie była także polska Starka, która wytwarzał nieistniejący już szczeciński Polmos. |