Do kogo należy nazwa rakija?

W średniowiecznej stolicy Bułgarii, Wielkim Tyrnowie, znaleziono ceramiczny kielich z napisem „Na święto piłem rakinię”. Naczynie według archeologów pochodzi z XIV wieku, a „rakinia” to obecna „rakija”. Ten mocny alkohol pędzony jest na całych Bałkanach. Wiele krajów rości sobie prawa do tej nazwy. Ale odkrycie w Bułgarii może zmienić ten stan. Dotychczas sądzono, że przepis na przygotowanie rakii pochodzi z XVI wieku. Napis na odkopanym kielichu może być podstawą do stwierdzenia, że rakija to wynalazek wyłącznie bułgarski. Ne tej podstawie ministerstwo rolnictwa Bułgarii chce uzyskać w Brukseli rejestrację rakii jako tradycyjnego bułgarskiego trunku. Taki certyfikat pozwoliłby Sofii na uzyskanie monopolu.

Mogą być jednak z tym kłopoty. Inny bałkański kraj, Słowenia, która w UE jest dłużej, już wcześniej rozpoczęła procedurę rejestracji tego produktu regionalnego. Według przedstawicieli władz, rakija to typowo słoweński alkohol. Aby tego było mało, nie zgadzają się z tym Serbia, Macedonia i Albania, które także doszukały się korzeni popularnego trunku w swoim kraju.

Proces produkcji rakii polega na destylacji przefermentowanych owoców. Najbardziej popularna jest śliwowica. Często wykorzystywane są także inne owoce, takie jak winogrona, jabłka, brzoskwinie, morele, figi, pigwy. Raija jest po destylacji mieszana z dodatkami. Dzięki temu ma smak i aromat ziół, miodu i orzechów. W Serbii, Czarnogórze i Macedonii  najpopularniejsza jest rakija winogronowa.  Smak rakiji zbliżony jest do brandy i bimbru.

Rakija (bułgarska: ракия / rakija, bośniacka rakija, chorwacka rakija, grecka ρακί, macedońska ракија / rakija, serbska pакија / rakija, węgierska pálinka, albańska raki, rumuńska rachiu (pot. răchie), słoweńska žganje, słowacka pálenka, turecka rakı).

Jak widać rakija rakii nie jest równa. Bruksela, która łączy kraje UE, może także czasami podzielić. I w wypadku tego konfliktu jest to najprawdopodobniejszy scenariusz.

Dodaj komentarz


WordPress SEO