Bawmore – marka single malt whisky

Bowmore to nazwa szkockiej destylarni produkującej whisky. Marka single malt whisky Bawmore nosi taką samą nazwę jak nazwa wytwórni.

Marka single malt whisky pochodzi od nazwy miejscowości.

Destylarnia Bawmore powstała w roku 1779. Jest oficjalnie najstarszą oficjalną gorzelnią w całej Szkocji. Zakład znajduje się na słynnej wyspie Islay. Leży nad zatoką Loch Indaal, w Bowmore – największym miasteczku na wyspie. Nazwa i marka single malt whisky pochodzi więc od nazwy miejscowości.

Bawmore - marka single malt whisky

Bawmore – marka single malt whisky

Oficjalnym założycielem gorzelni był właściciel całej wyspy Islay – John Simpson. Przedsiębiorca zbudował kompletną infrastrukturę destylacyjną. W ponad 100 lat po założeniu gorzelni, w 1890 roku, zakład został sprzedany spółce Bowmore Distillery Co. W 1989 roku japoński koncern Suntory wykupił 35% akcji firmy, wraz z dwoma innymi destylarniami – Glen Garioch i Auchentoshan, destylarnia Bawmore stała się jego częścią. To było podstawą rozwoju sieci barów w Japonii, w których serwowana jest Bawmore – uznana marka single malt whisky.

Marka single malt whisky  z czego wynika unikalność Bawmore?

Destylarnia Bowmore wykorzystuje do produkcji whisky wodę pochodząca z rzeki Laggon. Woda przepływając przez torfowiska nabiera szczególnych właściwości. Na jakość produktu wpływają jeszcze: leżakowanie poniżej poziomu morza, samodzielna produkcja słodu oraz własne złoża torfu. Metoda nawilżania torfu powoduje, że wydziela on więcej dymu i podczas osuszania słodu skutkuje bardzo dymnym, torfowym charakterem whisky. Bowmore jest unikatem w Szkocji, ponieważ cała produkcja prowadzona jest od początku do końca w jednym miejscu. To wszystko wpływa na wyjątkowość, jaką zapewnia marka single malt whisky.

Dodaj komentarz


WordPress SEO