Ballantaine – uznana marka whisky

Ballantine’s to marka whisky. To najlepiej sprzedająca się whisky w Europie. W jej skład wchodzi ok. 40 rodzajów różnych szkockich whisky z 4 regionów Szkocji.

Marka whisky

W zależności od ukształtowania terenu, rozróżnia się różne aromaty whisky: whisky słodowe z regionu Speyside, nadające smak jabłek i gruszek (w Glenburgie), z destylarni Miltonduff, nuty kwiatowe, ziołowe i szczyptę wanilii. Kremowa słodycz pochodzi z destylarni Scapa.

Historia marki sięga 1827 roku, kiedy 19 letni wówczas George Ballantine’s otworzył sklep ze szkocką whisky. Marka whisky Ballantines charakteryzowała się delikatnym smakiem dojrzałych whisky mieszanych. Marka whisky zdobyła także uznanie Królowej Wiktorii i uzyskała odznakę Królewskiej Gwarancji (Royal Warrant of Appointment), co stało się uwierzytelnieniem najwyższej jakości trunku.

Uznana marka whisky

Uznana marka whisky

Marka whisky pochodzi od nazwiska założyciela gorzelni.

W 1938 roku marka whisky Ballantaine otrzymała od Lorda Lyona znak herbowy, King of Arms. Herb przedstawia szkocką flagę oraz cztery podstawowe składniki w produkcji whisky: snop jęczmienia, omszały strumień, tradycyjny alembik i dębową beczkę. W dolnej części herbu widnieje napis Amicus Humani Generis (Przyjaciel Rodzaju Ludzkiego). Marka whisky zyskała w ten sposób nową symbolikę.

Marka whisky jako Woda Życia

Woda Życia, to także marka whisky. Początkowo była miksturą powstałą z destylacji produktów fermentacji owoców. Co ważne, Aqua Vita, stosowana była wyłącznie do celów leczniczych. Miała pomagać na takie dolegliwości jak: kolka, paraliż czy ospa. Powszechnie wierzono, że jest to środek przedłużający życie. Wynalazcą whisky miał być nie kto inny, tylko św. Patryk. Od XVII wieku zaczęto używać skróconej z Uisge Beatha formy Uiskie. Na początku XVIII wieku powszechnie przyjęła się forma Whiskie.

Współcześnie znana nazwa whisky datuje się dopiero na rok 1736.

Szkocki sukces  – marka whisky

Whisky dotarła do Szkocji dopiero w IX wieku. Stało się to oczywiście za sprawą mnichów irlandzkich. Szkoci zmienili recepturę wprowadzając jęczmień do produkcji whisky. Stało się to w połowie XVI wieku. W tym czasie whisky była już trunkiem spożywanym nie tylko w celach leczniczych. Co więcej właściwości lecznicze, choć doceniane, stały się absolutnie drugorzędnym aspektem popularności whisky. Tak rodziła się marka whisky.

Marka whisky, whiskey, burbon

Napój, który powszechnie znamy jako whisky, produkowany jest w wielu regionach świata. Do produkcji używa się różnych metod i surowców. Różnie też nazywa się whisky. Whisky szkockie, traktowane niekiedy jako samodzielny gatunek alkoholu, nosi potoczną nazwę „Scotch”. W Stanach Zjednoczonych whisky produkowane jest żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. Amerykańskie destylaty najczęściej nazywane są „Burbonami”. Irlandzkie whisky wytwarzane jest wyłącznie z jęczmienia oraz jego słodu i zwane „Whiskey”. Alkoholem produkowanym na podobnej do whisky zasadzie była także polska Starka, która wytwarzał nieistniejący już szczeciński Polmos.

Dodaj komentarz


WordPress SEO